OSNOVA ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE



Nekaj osnovnih napotkov, za zdravo življenje ! Vse trditve so preverjene, potrditev za njih pa lahko poiščete sami. Relevantnih informacij je danes res dovolj. 

Preden hrano zaužijete ali preden popijete vodo o njej "mislite dobro". Zakaj je naše mišljenje pred in med uživanjem hrane tako pomembno pa imate kar nekaj tudi znanstveno potrjenih raziskav, ki so pokazale kaj se dogaja z molekulami v hrani s spremembo našega mišljenja. Tudi dr. Masuro Emoto je izvedel kar nekaj eksperimentov, kako naša zavest in mišljenje vplivata na sestavo vode. Na internetu lahko najdete tudi fotografije kristalčkov vode ob usmerjanju različnega mišljenja v njo.

Torej predno se pričnete hraniti enostavno umirite svoje misli, naj vas preveva mir in harmonija potem se posvetite hrani oz. pijači. Kaj se dogaja v naših glavah je pomembno tudi med pripravo kakor tudi med samo vzgojo rastlin. Sam prihajam do neverjetnih zaključkov pri vzgoji zelenjave. Zelenjava v katero ob "stiku" usmerjam lepe misli ali stanje popolnega miru- meditativno stanje popolne zavestne navzočnosti rastejo neprimerno bolje, se lažje branijo pred škodljivci ali boleznimi in to ne glede na to kje rastejo, lahko rastejo tudi v zemlji slabše kvalitete pa so veliko bolj bujne.

Imejte redne obroke, držite se ure in med obroki ne jejte ničesar še najmanj kavice, sladkarije ipd. Zajtrki naj bodo obilni, kosila malo manj, večerja pa naj bo res lahka in pred šesto uro. Še posebej je pomembno če smo fizično aktivni, da pričnemo dan s kozarcem vode ali skodelico zeliščnega čaja. Potem čez kakšne pol ure pa si privoščimo zajtrk. Torej trije glavni obroki, za malico če je res nujno pa le kakšno zelenjavo ali sadje. Preden pričnemo z obrokom moramo čutiti vsaj malenkost lakote. Jejmo zelo malo in količino hrane prilagodimo našim osebnim potrebam. Nekdo, ki je fizično in miselno močno aktiven skozi dan potrebuje več kot pa nekdo, ki to ni. Predvsem se naučimo poslušati svoje telo.

Več kot 98% ljudi, ki se zdravo prehranjuje in so v mejah normale fizični aktivni nima nobenih težav z zdravjem, imajo zdravo starost in živijo povprečno več kot desetletje dlje.

Prav tako je pomebna tudi priprava hrane. Večina zelenjave se je surovo ali čim manj toplotno obdelana. Grah naprimer, kuhamo čim krajši čas, boljše je če je še malo trd saj tako ne izgubi vseh antioksidantov, medtem ko se vitamin C tudi pri kuhanju ohrani do cca. 90% skoraj pri vseh vrstah zelenjave.

Tisti, ki se poglobljeno ukvarjate z zdravo prehrano predvsem v navezi z zdravljenjem različnih bolezni pa zanomivost o sekundarnih spojinah, ki so zastopane v vseh vrstah zelenjave. Sekundarne spojine so namreč tiste, ki ugodno vplivajo na nivo sladkorja v krvi, na krvni tlak, uravnavajo holesterole, močno ojačajo imunski sistem in podobno... Torej v nekaterih vrstah zelenjave se med kuhanjem; seveda kratkotrajnim kuhanjem !!, raven nekaterih sekundarnih spojin celo poveča, npr. GLUKOZINOLATOV, ki "ubijajo" več vrst rakastih celic. 

Nekatere hrane, ki jo danes na veliko uživamo pa bi se ji morali na široko izogibati ali pa bi moralo v marketih na njej pisati STRUP, naše telo enostavno sploh ne prepozna kot HRANO. Npr. vsa pasterizirana hrana že sodi v to skupino. kjer koli vidite na ovitku pasterizirano nikar ne uživajte tega. Velike težave ima naše telo s prebavo tudi nekaterih drugih vrst hrane: bel kruh, obdelan riž, pečen ali pire krompir in podobno. pri krompirju je velika razlika med uživanjem neolupljenega kuhanega krompirja in npr. pire krompirja. Kot prvo so vse koristne snovi tik pod kožo in jih z lupljenjem tako ali tako odstranimo, kot drugo se pri uživanju npr. pire ali pečenega krompirja v nas močno poviša inzulin, ki ga izloča trebušna slinovka. Inzulin ima namreč nalogo da iz krvi odpravi prevelike količine glukoze, ki se pojavi ob uživanju take hrane. Enostavni ogljikovi hidrati se namreč hitro razgradijo in so pomembni povzročitelj maščobnih oblog- debelost.

Veganstvo je naprimer izredno škodljiva oblika hranjenja. Nekaj mesecev se sicer posledice uživanja veganske hrane še ne opazijo. V nekaj letih pa se uživanje veganske prehrane že pozna na telesu in v našem počutju, psihofizično pričnemo slabeti. V velikih primerih nastopi tudi smrt, ali pa razne oblike bolezni.

Mesa jejmo čim manj, tudi žit in izdelkov/nepravilno pripravljenih/ iz žit čim manj. V kolikor boste zjutraj zmleli pšenična zrna in v naslednji uri pripravili iz te krušne moke kruh, bo ta kruh seveda odličen. V kolikor pa uživamo prečiščena in drugače kemijsko obdelane produkte žitaric pa je to za naše telo prava vojna.

Nikakor pa ne uživamo Soje, instant napitkov, sladkarij, sadnih sokov, sirupov, zelenjave, ki ni iz ekološke pridelave... - STRUP. 

Industrijsko pridelana hrana - daleč stran od nje.

Poskrbite za redno gibanje in obvezno meditacijo.

Na daleč se izogibajte vseh negativnosti, predvsem ljudi, ki delujejo negativno. Poiščite in imejte stik z ljudmi, ki so pozitivni, ki ne obsojajo, ki zdravo živijo... 

HVALA

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Hm, DANES NAŠEL NA "POZITIVKAH" MOJ ČLANEK IZPRED NEKAJ LET

VITALNO IN ZDRAVO - NEKAJ NAVODIL

MODROST V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU